Verbouwing socialdesign lab

Fase 2
Met het socialdesign lab geeft Social label verder vorm aan de missie ‘een inclusieve wereld via de kracht van design en communicatie’. En gaf architectenbureau Eek en Dekkers de opdracht het bouwplan hiervoor te maken. Dankzij een financiële bijdrage van de Rabobank Foundation kan stichting Social label het socialdesign lab ontwikkelen. Het Werkwarenhuis gaat daarmee een nieuwe fase in.

Social label in het Werkwarenhuis
Het middengebouw op voormalig fabriekscomplex De Heus aan de Bossche Tramkade transformeert tot een aantrekkelijke plek; het Werkwarenhuis met daarin het socialdesign lab, de designshop van Social label en ondersteunende horeca Van Aken. Samen met gerenommeerde ontwerpers, vaklui en mensen aan de zijlijn wordt gebouwd aan het ‘monument voor de toekomst’. Een cultureel experiment gericht op ontwikkeling van mensen, sociaal duurzame designproducten en een inclusieve (maak)economie.

Ontwerpers hebben veel tools in handen om meer te kunnen betekenen. Van doen, denken, onderzoeken tot communiceren. Samen met diverse mensen, multidisciplinair. Op naar een maatschappij waar iedereen ertoe doet en respect heeft voor wat hij maakt en wie hij is’,
Petra Janssen (Studio Boot) en Simone Kramer (C-mone), initiatiefnemers stichting Social label

Culturele hotspot
Social label is in korte tijd een nationaal en internationaal begrip geworden. De ontwikkeling van de vestigingslocatie, het Werkwarenhuis in de spoorzone van Den Bosch, is daar onderdeel van. Het Werkwarenhuis is een drempelloze culturele hotspot die in de gemeente maar ook ver daar buiten wordt gezien. Samen met gerenommeerde ontwerpers, vaklui en mensen aan de zijlijn wordt gebouwd aan het ‘monument voor de toekomst’. Uitgangspunten bij de verbouwing zijn de menselijke maat, transparantie, sociale duurzaamheid en hergebruik van materiaal. Het gaat naast hergebruik (“van niets iets maken”) vooral om het sociale aspect van de architectuur. De opening van het socialdesign lab staat gepland voor mei 2018.

‘In een vroeg stadium waren we betrokken bij dit innovatieve lab. We zagen kansen ontstaan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de maatschappij te betrekken. Daar willen we graag bij betrokken zijn. Wat Social label hier realiseert, is een mooi voorbeeld voor andere gemeenten’, Nynke Struik, programma manager Sociaal Ondernemen, Rabobank Foundation.

‘Wij willen met één ingreep het gebouw een heldere structuur geven die in één oogopslag te begrijpen is en waarmee ruimte wordt geboden aan de gewenste organische groei en verdere invulling van het monumentaal pand’, ontwerper Piet Hein Eek, architectenbureau Eek en Dekkers.

Wil je meer weten over het het design lab van sociallabel kijk hiervoor de film hieronder

social label