Duurzaamheid festival in Breda

Lancering Social Label>WAS, De Nieuwe Veste in Breda

 

Marianne de Bie, wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur gemeente Breda

“Ik ben trots en blij dat de samenwerking van ‘SMO Breda e.o. Ik wil meedoen, Social Label en de gemeente Breda zo’n mooi en bruikbaar product heeft opgeleverd. Fijn dat de medewerkers van SMO Breda dit met z’n allen voor elkaar gekregen hebben. Dit is een resultaat om trots op te zijn! Ik hoop dat dit project er aan bijdraagt dat er ook voor hen andere werelden ontsloten worden, te beginnen met de deelname aan de DDW.”


De wasstraat bestaat uit een keramische emmer, droogrek, planten /boekenrek en 2 droog-kleding rekken die getransformeerd kunnen worden tot een werk-tafel.

ism SMO Breda/Ik wil meedoen & Rianne Makkink (Studio Makkink&Bey), met ondersteuning van gemeente Breda


Ieder heeft zijn eigen taak in ‘de Wasstraat’

Dankzij de actieve begeleiders die volop meedachten in het ontwikkelproces met Bart als spil is er echt een samenwerking tot stand gekomen. Het wasrek verbindt de 4 werkplaatsen van SMO in Breda waardoor veel variatie in werk ontstaat voor mensen en oude gebruiken herleven voor een beter milieu. De mensen van de houtafdeling frezen en schuren het berkenhouten wasrek. Het wasrek wordt vervolgens afgewerkt met bijenwas. Iedereen heeft z’n eigen taak in ‘de Wasstraat’, hoe klein ook, zoals in een bijenkolonie.

De keramische emmer is afgegoten van een oud melk emmertje met een hendel van leer met felgekleurd paracord. Het 6m lange waslijn van paracord wordt geknoopt tot een opvallende macrame hendel. Eventueel kan de emmer worden afgedekt met een bijenwas doek waar je groenten of fruit in kan bewaren. ‘De Wasstraat’ bestaat uit diverse producten die de werkplaatsen verbinden waardoor talloze mogelijkheden ontstaan. Mensen stromen door binnen de werkplaatsen en ook daarbuiten. Van leerling tot leermeester.

Vakmanschap, van leerling tot meester

Ontwerper Rianne Makkink: “In de werkplaatsen van SMO in Breda krijgen mensen veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ieder heeft een taak en krijgt tijd en ruimte om te leren. Het deed me denken aan mijn jeugd op een boerderij waar elke zaterdag een aantal jongens waren ‘die niet helemaal mee konden komen in de maatschappij’ en die kregen dan kleine klussen waar ze veel voldoening uit haalden. Daar heb ik vooral geleerd en gezien dat ieder z’n eigen taak mocht hebben en daar ook waardering voor kreeg. Dat zie ik terug in deze werkplaats. Hier wordt echt gezien wat mensen kunnen en wat hun mogelijkheden zijn. Er is een open sfeer. Ik trof vakmanschap aan bij de begeleiders, die wordt overgedragen op de clienten: een inspirerende meester leerling verhouding.”

 

Marianne de Bie, wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur gemeente Breda

social label